Orgel Zuiderkerk - Ger. Gem. Middelburg-Zuid

Click here to edit subtitle

Op deze website kunt u informatie vinden over het orgel en de terugplaatsing van het orgel van de Gereformeerde Gemeente Middelburg-Zuid.

Via het submenu 'verslagen' houden wij u op de hoogte van de ontwikkelingen.

In het fotoalbum kunt u foto's van verschillende fases van op en afbouw vinden.

Orgelcommissie Ger. Gem. Middelburg-Zuid

Geschiedenis van het orgel

Orgel

Nadat Orgelbouw Ernst Leeflang B.V. uit Apeldoorn goed werk had geleverd bij het restaureren van het De Rijckere-orgel in de Oostkerk te Middelburg, werd in oktober 1973 het contract getekend voor de bouw van een orgel in de Zuiderkerk te Middelburg, met 15 stemmen, verdeeld over hoofdwerk, onderwerk (in zwelkast) en pedaal. Hierbij werd als voorbeeld het Leeflang-orgel uit 1973 in de Eben HaĆ«zerkerk in Ridderkerk-Slikkerveer genomen, maar de dispositie werd beperkter van opzet. De kas werd een variant op het reeds jaren als visitekaartje gevoerde asymmetrische thema met frontpijpen in tertsopstelling. Als afwijking van het Slikkerveerse orgel werd de tanding in de verschillende muren van de Zuiderkerk ook overgenomen in het front van het nieuwe orgel. De orgelkas van het instrument is grotendeels in mahoniehout uitgevoerd, met uitzondering van de onderste delen die zijn vervaardigd van notenhout. Hiermee sluit de orgelkas aan bij de mahoniehouten kerkbanken enerzijds en de notenhouten preekstoel anderzijds. Het pedaal, de orgelbank, de sleepladen en de houten pijpen zijn in eikenhout uitgevoerd. De registerknoppen en bakstukken zijn van zebranohout gemaakt. De Prestantregisters (voor een deel in het front) zijn van 80% tin, de fluitregisters 30% tin. De intonatie van het Leeflang-orgel werd verzorgd door Johan Keijzer, een broer van orgelbouwer Jan Keijzer. Als adviseur werd hun broer Arie J. Keizer aangetrokken, die het nieuwe instrument bij de ingebruikname in mei 1975 bespeelde met werken van Walther, Bohm, Krebs, Reger en een eigen improvisatie over psalm 150.

Ter verbetering van het architectonisch geheel, werd kort na de bouw door de architect aangegeven het orgel iets naar achter te verplaatsen.
In verband met het beƫindigen van het bedrijf van Ernst Leeflang is het orgel sinds 1996 onderhoud bij de Orgelmakerij Reil B.V. te Heerde
In 2002 is het Leeflang-orgel door deze firma geheel gereinigd.
Nadat lekkage aan de balgen was geconstateerd, werden deze in het najaar van 2008 opnieuw beleerd.
In 2010 is de stemgang achter het orgel verbreed en de regulateur van de windlade van het onderwerk vernieuwd.

Tekst: Jan van der Male

www.orgelsinzeeland.nl

orgel, zuiderkerk, middelburg, reil orgel, music, organ, gereformeerde gemeente